Helaas won Portugal wel tegen Nederland… Maar dat terzijde! Portugal doet het tegenwoordig goed: in 2016 wonnen ze hun eerste Europese kampioenschap en dit jaar kunnen ze weer een winst op hun naam schrijven! De EUFA heeft een nieuw kampioenschap in het leven geroepen om de Europese teams wat meer push te geven om beter te worden. Voorheen speelde ze alleen vriendschappelijke wedstrijden tegen elkaar. Als je ook wat vriendschappelijks wil spelen, probeer eens een keertje Rembrandt casino.

Afpakken die winst

Nederland wilde wat goedmaken; in 2016 kwalificeerde wij niet voor het Europese kampioenschap en tot overmaat tot ramp ook niet in 2018 voor het wereldkampioenschap. Vandaar dat dit jaar ons jaar zou worden, althans dat was tot Portugal langskwam… Sinds 1988 hebben wij geen Europese beker meer naar huis genomen.  Cillessen wist de bal wel aan te raken, maar dat was helaas niet genoeg om de bal tegen te houden.

Maar goed; laten wij die Portugezen ook eens wat gunnen. Ze verloren namelijk in 2004 tegen Griekenland toen ze thuis speelde. Dus dan mogen ze ook eens een keertje thuis winnen! Het grappige is dat Ronaldo niet de ster van de show is. Guardes gaat de geschiedenisboeken in als de ster van deze show.

Knap gespeeld

Ronaldo gaf aan het einde van de wedstrijd eerlijk toe dat het heel onverwachts was dat Portugal de winst binnen kon slepen. Hij grapte dat als je aan het begin van het toernooi had gezegd dat Portugal in de finale zou eindigen, je voor gek zou verklaren. Laat staan als je had gezegd dat Portugal het hele toernooi zou winnen!

Ruben Dias werd benoemd als man van de wedstrijd en niet geheel onverwachts was Ronaldo de topscoorder met drie goals. De Portugees Silva werd als beste speler benoemd. Dus de Portugezen gaan naast de kampioensbeker ook met een heleboel (welverdiende) eretitels naar huis. Als enig lichtpuntje voor ons; Frenkie de Jong werd als beste jonge talent benoemd. Wij gaan niet helemaal met lege handen naar huis…

Het toernooi

De coach had voor de finale wat veranderingen in het team aangebracht, zo mocht Felix deze wedstrijd uitzitten en werd Guardes (die het winnende doelpunt scoorde) ingezet om de aanval te begeleiden. Danilo en Fonte kwam in de selectie, mede om de geblesseerde Pepe te vervangen.  Dat zorgde allemaal mede aan deze indrukwekkende winst van Portugal. Volgende keer beter voor ons.

Het nationale team van Portugal is zeker eentje om in het volgende toernooi voor op te passen. Ronaldo was deze wedstrijd in zekere zin alleen maar opvulling, hij behoort altijd nog wel tot de wereldtop van voetbalspelers. In 2016 wonnen ze en in 2019 weer. Ze komen dus nu pas echt op stoom en dat zorgt ervoor dat ze zeker een team zijn om voor op te passen. Je weet niet wanneer zij hun volgende winst pakken! Hopelijk de volgende keer niet weer van Nederland.