Het lijkt wel een sprookje hoe Ajax door de champions league vloog. Het leek wel of de Nederlanders vleugels hadden. De principes van Johan Cruyff en Rinus Michels staan in het DNA van Ajax gebrand en meeste fans buiten Amsterdam weten nu meer namen dan ooit tevoren. Ze wisten zelfs iedereen te verassen met het spektakel in dit seizoen. Het meest recente Europese succes stamt nog uit 1995 en het was hoog tijd om dat naar een recenter jaartal te halen. Toch?

Tottenham

Extra pijnlijk was het voor Ajax: ze verloren thuis in de Johan Cruijff ArenA en daardoor werden ze uitgeschakeld. Tottenham gaat door naar de finale en Ajax… Ajax wordt het sprookje was helaas weer niets werd. De stand was 2-0 en ze moesten alleen maar verdedigen. De gehele eerste helft behield Ajax de voorsprong. De goals kwamen van de voet van Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech. Ajax had Real Madrid naar huis gestuurd. Ajax had Juventus naar huis gestuurd. De finale was in handbereik!

Op het allerlaatste moment wist Lucas Moura het winnende doelpunt te scoren. In de zesde minuut van de verlening was het sprookjesverhaal over voor Ajax. Tottenham gaat door naar de finale en Ajax? Die waren al thuis. En gaan helaas nergens meer naar toe. De finale is in Madrid en is tegen Liverpool. Voor een Europese wedstrijd, heeft de finale toch een aardig Engels tintje in Spanje. Beide clubs hebben al aardig wat geld binnengehaald en nu spelen ze om de winstpremie van 4 miljoen euro.

Het succes achter Ajax

Het mag dan deze keer niets zijn geworden, maar het hele sprookje houd hiermee natuurlijk niet op. Matthijs de Ligt is pas 19 en staat pas aan het begin van zijn carrière. Daar zit zoveel potentiaal in, dat mag enige naam hebben en hij zal ongetwijfeld een champions league titel op zijn naam schrijven. Ajax lijkt in het hele verhaal misschien de underdog, maar ze hebben het best slim aangepakt als je het iets beter bekijkt.

Haal je namelijk de spreadsheet erbij, dan zie je een heel ander verhaal. Van alle clubs heeft Ajax dan wel niet het grootste budget, maar wij Nederlanders halen wel het meest eruit! Ajax heeft namelijk heel erg veel in de spelers geïnvesteerd. De Amsterdammers kwamen er namelijk achter dat ze veel jong talent hadden, maar met jong talent kwamen ze er niet. Dat jonge talent had een mentor nodig. Denk bijvoorbeeld aan Dusan Tadic of Daley Blind.

Dat jonge talent heeft een voorbeeld nodig. Iemand die hun de weg naar succes wijst. Daarbij helpt het natuurlijk dat een spelen zoals Arkadiusz Milik voor 34 miljoen naar Napoli gaat. Dan komt er wat extra geld vrij. Dan is de coach Ten Hag natuurlijk niet te vergeten. In het begin werd hij bespot, maar met 22 wedstrijden en 2 verliezen kan je nu vrij weinig tegen hem hebben. Ajax, het sprookje dat niets werd. Maar let op, ze komen zeker snel terug!